Fagdag

Gode historier om økologisk mat

Nøkkeldata

Sted Måltidets hus, Ipark, Richard Johnsensgt. 4 Ullandhaug, Stavanger
Pris Kr 400 pr. person, inkludert økologisk lunsj, frukt og kaffemat. Avgiften faktureres etter at kurset er holdt.
Startdato 6. juni 2012
Sluttdato 6. juni 2012

For tredje år på rad arrangeres en dagskonferanse om økologisk mat på Måltidets Hus i Stavanger - midt i et mangfoldig matfaglig miljø, som spenner fra utvikling av gourmet-mat for kokkelandslaget til uttesting av konserveringsmetoder.

Har du kjent den nye vinden? Den blåser over hele den vestlige verden, over Norge og over matfylket Rogaland. De gode historiene og matens opprinnelse blir mer og mer etterspurt. Smått er igjen i ferd med å bli godt.

Innlederne på konferansen representerer det nære og det kjære, den bærekraftige mat-produksjonen, de korte veiene fra jordet til bordet. Det er de økologiske bøndene som framskaffer produkter uten bruk av kjemiske sprøytemidler eller kunstgjødsel. Det er restaurantene som velger de beste råvarene fra produsenter de kjenner. Og de framtidi-ge kokkene som øver seg på nysgjerrige småskoleelever.

Som bakteppe blir også strukturene i norsk matomsetning presentert, og forbrukernes forsøk på å ta makten tilbake. Gode råd for dem som vil få varene sine ut i markedet, blir det også å hente.

Konferansen er åpen for alle. LA DEG FRISTE — OG VEL BEKOMME!

Program - fra 8.30

Konferanseleder: Ellen Math Henriksen, daglig leder, Måltidets Hus

Registrering, kaffe og te

09.00
Velkommen.
Anfinn Rosnes, ass. landbruksdirektør, Fylkesmannen i Rogaland

Økologisk mat - politisk opprør eller personlig utfoldelse?
Thor Øivind Jensen, førsteamanuensis, Universitetet i Bergen
Hva har endret seg i den økologiske bevegelsen? Er den mer knyttet til alminnelige politiske strømninger, klima- og helseproblematikk, og mindre til ”motkultur” enn før? Kan staten define-re målene og hvordan de kan nås, eller er den enkeltes valg av økologisk mat ren selvrealisering?

Om mat, makt og avmakt
Representant fra Statens Landbruksforvaltning
Matmaktutvalget kom i 2011 med sin rapport, som viste at forbrukerne blant annet ønsket mer lokal og økologisk mat i butikkene

Om lokalmat og identitet
Ryfylkekokken Frode Selvaag
Matens historie og tilknytning til den lokale kulturen ligger kokkens hjerte nær - noe han har vist som kjøkkensjef på Spa Hotell Velvære på Hjelmeland, som kokk ved den norske ambassaden i Washington og som medforfatter av kokeboka «Matgleder i Ryfylke». Han driver nå ”Ryfylkekokken” ut fra Landahuset på Finnøy.

Beinstrekk og litt frukt

10.55
Økomat fra store til små
Anne Dorthe Magnus Ask, avdelingsleder Restaurant- og matfag, Godalen videregående skole
Framtidens kokker og pølsemakere lærer om økologisk mat i teori og praksis, og lager jevnlig økomat til 230 elever på Våland SFO.

Festivaler med grønn Ø
Kari Tande Hansen, prosjektleder Oikos Økologisk Norge
Siden 2003 har Oikos hjulpet mer enn 100 arrangement med å ta i bruk økologisk mat – deriblant Øyafestivalen, Hovefestivalen, Moldejazz, Oslo Miljøfestival, ulike matfestivaler, The Oakely Arctic Challenge, Norway Cup og Håndball EM 2010.

Lunsj og tid til å se på utstillingen

12.30
Eplet faller ikke langt fra stammen
Elisabeth Grønvik, fruktdyrker og saftprodusent, Fister
Elisabeth er fjerde generasjon fruktdyrker på Grønvik gard, med epler, plommer og jordbær. Siden 2011 blir eplemosten presset direkte på gården.

Gulrot og grønn arbeidstrening
Bjarne Kvist Hansen, bonde, Ullandhaug økologiske gård
På gården produseres grønnsaker, den er besøksgård for skoler og barnehager og har ca. 15 personer i arbeidstrening via «Inn på tunet».

Nærmat i gourmetsjiktet
Christopher Davidsen og Arnt Skjerve, Food Story
De er kjøkkensjefer på henholdsvis Food Story kafé og Food Story hotellkafé, og begge er med på kokkelandslaget. De bruker økologisk saft fra Safteriet AS på Ullandhaug og andre økologiske og lokale produkter.

Med hodet i himmelen og beina i hønsegården
Sølve Salte, bonde, Anda gård Presten
Sølve skiftet beite og driver nå økologisk eggproduksjon, mens resten av gården også er under omlegging til økologisk. Han kjører selv ut til storhusholdningskundene sine med ferske egg. Han er overbevist om at paradiset er økologisk.

Pause med kaffe, te og noe søtt

14.10
Rådgivning, økonomi og annen hjelp for økosatsere
Aase Vorre Skuland, Nofima
Nofima tilbyr veiledning for produsenter som trenger hjelp til å få varene sine ut i markedet.

Spørsmål, kommentarer og oppsummering. Slutt kl. 15.00.

Påmelding

Elektronisk påmelding gjøres på hjemmesiden til Fylkesmannen i Rogaland, www.fylkesmannen.no/rogaland, innen 25. mai. Klikk på ”Arrangement” i venstremenyen.
Bindende påmelding – deltakeravgiften refunderes ikke ved avmelding eller uteblivelse.

Utstilling

I foajeen utenfor auditoriet legges det opp til en utstilling av økologiske produkter, tjenester, ideer… Ønsker du å stille ut, vær snill å oppgi dette på påmeldingsskjemaet.

Finne veien

Måltidets Hus ligger i Ipark på Ullandhaug, like ved Oljedirektoratet og IRIS. Ta gjerne bussen. Sjekk bussrutene på www.kolumbus.no.

Mer informasjon

Ta kontakt med Gabriele Brennhaugen, prosjektleder for økologisk mat i Stavanger og Sandnes, tlf. 5150 7437 / 9762 6023, E-post: gabr@stavanger.kommune.no.

Arrangører: Økologiprosjektet i Stavanger og Sandnes, Fylkesmannen

I midten av januar var nordiske forskere og helsemyndigheter samlet til workshop i Lund for å sette rammene til et felles-nordisk helseprosjekt med utgangspunkt i nordiske råvarer. Copyright: Opplysningskontoret for frukt og grønt

I midten av januar var nordiske forskere og helsemyndigheter samlet til workshop i Lund for å sette rammene til et felles-nordisk helseprosjekt med utgangspunkt i nordiske råvarer.

Kontaktperson

Tilhørende program

Kontaktperson

Tilhørende program