Forskningsområde

Bioaktive helsekomponenter

Bioaktive helsekomponenter har betydning for hvor sunne de enkelte matvarene er. I Nofima har vi internasjonal forskningskompetanse på bioaktive helsekompoenter i korn, sjømat, frukt, bær og grønnsaker.

Vi forsker på tilstedeværelsen av de bioaktive helsekomponentene under bearbeiding, prosessering og lagring, samt hvordan komponentene kan utfylle hverandre i hele måltidsløsninger.

 

Forskningsområde innenfor Bioaktive helsekomponenter

Fett og oljer

Fett (lipider) er en sammensatt og viktig bestanddel i mat, som har stor betydning for matens smak, tekstur og energi. Ulike fettsyrer i fett og olje kan ha positive eller negative effekter på blant annet fedme, hjerte-/karsykdommer, kreft og betennelse. Nyere forskning viser at matens innhold av fett bør optimaliseres, og ikke for enhver pris minimaliseres, for å motvirke ulike livsstilssykdommer i befolkningen.

Fiber og karbohydrater

Karbohydrater er viktige bestanddeler i maten. De bidrar til tekstur og smak, og de har også spesielle biologiske og biokjemiske effekter med betydning for helsen. Vi skiller mellom raske karbohydrater (høyt sukkerinnhold) og langsomme karbohydrater (høyt innhold av fiber).

Plantestoffer, antioksidanter og polyfenoler

Mange plantestoffer reduserer risikoen for blant annet hjerte-/karsykdommer og kreft. Spesielt frukt, bær og grønnsaker inneholder et bredt spekter av bioaktive plantestoffer, og har dermed positiv virkning på kroppen og vår helse både på kort og lang sikt.

Probiotiske bakterier

Probiotika er bakterier som har positiv effekt på helsa vår - vanligvis melkesyrebakterier. Nofima har forsket på disse i mange år. Prebiotika er fiber eller karbohydrater som stimulerer vekst av probiotika.

Proteiner og peptider

Proteiner er viktige komponenter i maten vi spiser; de er nødvendige byggestoffer for kroppen og holder deg mett lengre. I tillegg er sammensetningen av proteiner viktig for de funksjonelle egenskapene og sluttproduktkvaliteten til råvarene.