Forskningsområde

Proteiner og proteomikk

Proteinenes betydning for kvaliteten til både kjøtt, fisk og bakevarer er et viktig forskningsområde hos Nofima. Sammensetningen av proteiner er viktig for de funksjonelle egenskapene og sluttproduktkvaliteten til råvarene.

Vi forsker på sammensetning og nedbryting av proteiner i både kjøtt-, fisk- og cerealråvarer. Dette gjør vi for å forstå effekten av ulike proteiner på egenskaper som mørhet og brødvolum. Proteinsammensetning og nedbryting av proteiner i ulike råvarer blir blant annet undersøkt ved hjelp av proteomanalyser; en metode for å studere hundrevis av proteiner i en råvare på en gang. I tillegg brukes biokjemiske metoder for å studere enzymaktiviteter og innholdet av spesielt viktige proteiner. Vi bruker også histologiske metoder for å studere muskel- og bindevevsstrukturer med betydning for blant annet mørhet i kjøtt og filetspalting i fisk. Spektroskopiske teknikker brukes til å få hurtige analyser av variasjoner i proteinsammensetning.

Proteomikk

Proteomanalyser brukes for å beskrive mange proteiner samtidig, slik at man danner seg en proteinprofil for de aktuelle prøvene.

Nofima bruker slike analyser for å studere proteinsammensetning i biologiske systemer, og dermed finne frem til eksempelvis hvilke proteinkomponenter som er involvert i ulike kvalitetsegenskaper.

I vårt proteomlaboratorium bedriver vi omfattende forskning innenfor områdene:

 • mørhetsutvikling av storfe
 • langtidsmodnet spekeskinke
 • stresset laks
 • bakekvalitet i hvete
 • metabolisme i melkesyrebakterier

Vi har flere prosjekter som søker å karakterisere molekylære markører for råvarekvalitet ved å kombinere proteom- og transkriptomteknikker. Målet er å finne samspillet mellom genotype og fenotype relatert til råvarekvalitet.

 

None Foto: Kjell Merok
Copyright: Nofima

Aktuelle saker

Kontaktperson

 • Kristin Hollung

  Forskningssjef, Mat og Helse

  Tlf: +47 64970142

  Mobil: +47 959 70 682