Forskningsområde

Raman

Raman er et stort fagfelt som inkluderer mange forskjellige online måleteknikker. Hos Nofima brukes Raman hovedsakelig til detaljerte strukturstudier av forskjellige typer molekyler.

Med Raman-spektroskopi kan for eksempel fett og pigment måles i en måling. Det kan gjøres i selve produksjonsprosessen og dermed unngås forsinkelser og ødelagte varer.

Sammenliknet med flere andre spektrometrsike metoder er Raman-spektroskopi lite sensitiv i forhold til vann, og egner seg til måling i væsker og matvarer. Rask karakterisering av fettsyresammensetningen i mat, spesielt til karakterisering av parametre relatert til umettethet er èn interessant mulighet. Selv for prøver med høyt innhold av protein og vann kan både kvantitativ og kvalitativ informasjon relatert til fettsammensetning hentes ut av Ramanspektrene.

Hos Nofima brukes Raman til blant annet detaljerte kvalitative studier av fiskemusklers kjemiske sammensetning og kvantitative målinger med stor følsomhet, som effektiv måling av pigment i oppdrettslaks. Liknende målinger kan gjøres på kjøtt, cereal og meieriprodukter.

Vi har blant annet et Ramanmikroskop som gjør det mulig å ta mikroskopibilder med Ramanspektre i hvert punkt/piksel. Dette gir unike muligheter for detaljerte materialstudier.

 

None Foto: Jens Petter Wold
Copyright: Nofima

Aktuelle saker

Kontaktperson