Nyhetssak

Oppskrifter med bygg

Nofima Mat slår et slag for bygget. Bygg har en rekke positive helseeffekter. Her bringer vi noen oppskrifter med bygg.

Forskningssjef Einar Risvik har i lengre tid talt byggets sak, ikke minst fordi 95% av bygget som produseres i Norge bruks som dyrefôr.  Risvik mener at den største årsaken til at bygg er så lite i bruk i Norge, er at nordmenn mangler oppskrifter med bygg.


Myk sjokoladekake


Ingredienser
200 - 250 g kokesjokolade
200 g margarin/smør
5 egg
180 g sukker
3 dl byggmel (sammalt)
1 ts bakepulver

  • Sett på stekeovnen på 225 °C
  • Smelt sjokoladen i fettet, å avkjøle dette
  • Pisk eggedosis
  • Bland vekselvis det tørre og det våte
  • Smør en springform med diameter på 24 cm
  • Hell massen i formen
  • Stek kaken midt i ovnen på ca. 225 °C i 20 - 25minutter

Limesjokoladekake med byggmel

Ingredienser

3 egg
225 g sukker
1 ts bakepulver
60 g kakao
2 ts vaniljesukker
1/2 ts salt
1 dl byggmel (sammalt)
260 g cottage cheese (most)
1 lime

Fremgangsmåte

  • Visp egg og sukker luftig. Bland mel, bakepulver, kakao, vaniljesukker og salt, og rør det inn i eggeblandingen.
  • Mos cottage cheese med en gaffel og tilsett det inn i eggeblandingen sammen med finrevet skall av lime og presset limesaft.
  • Hell røren i en rund form og stek den på 200 °C i 15 - 20 minutter. Kaken kan godt være litt saftig inni. Jo saftigere du vil ha den, jo kortere steketid trenger kaken

 

Gulrotkake med byggmel

Ingredienser
2 egg
180 g sukker
0,5 dl rapsolje
1 ts bakepulver
1 ts natron
1 ts vaniljesukker
1 ts kanel
2,5 dl byggmel (sammalt)
300 g gulrot (revet)

Fremgangsmåte

  • Egg og sukker piskes til eggedosis
  • Tilsett oljen og de tørre råvarene
  • Til slutt tilsettes de revene gulrøttene
  • Smør en springform på max 22 cm i diameter
  • Stek kaken ved ca. 175 °C midt i ovnen i 40 - 45 min. (Dette kan variere noe fra ovn til ovn). Kaken skal være myk inni

 

Glasur
1/2 pakke nøytral philadelphia ost
1 ts vaniljesukker
50 g smør
125 g melis

  • Smelt smøret.
  • Pisk sammen råvarene til du får en jevn blanding


Nøffs kokoskuler

Ingredienser:
100 g smør
75 g melis
105 g byggryn valset
35 g kokosmasse
10 g kakao
kakepynt og kokos som dekor

Fremgangsmåte:

  • Smelt smør
  • Bland i resten av råvarene
  • Trill til kule og rull kulene i ønsket dekor

 

Sjokonøtte-kjeks

Ingredienser:
250 g smør
260 g sukker
200 g egg
4 g natron
4 g vaniljesukker
280 g steinmalt bygg grov/sammalt bygg
300 g hasselnøtter
300 g kokesjokolade

Fremgangsmåte:

  • Rør smør og sukker lyst og luftig.
  • Ha i ett og ett egg og visp dem lett inn.
  • Bland natron og vaniljesukker med mel og rør det inn.
  • Tilsett hakkede nøtter og hakket sjokolade.
  • Stek kjeksene i stekeovnen ved 190 C i 10-12 minutter
  • Sett røren med teskjeer på stekebrett dekket med bakepapir. Eller legg røren på et bakepapir, rull sammen slik at du får en pølse, legg dette kaldt i ca. 1time. Skjær så skiver av pølsen og legg på bakepapir.

Bygg-tortilla

Ingredienser:
4,5 dl vann
600 g sammalt byggmel
1,5 ts salt
20 g margarin

Fremgangsmåte:

  • Bland alle ingrediensene sammen til en smidig deig ved å elte deigen i maskin på laveste hastighet i ca. 8 minutter. Pass på at deigen ikke blir for varm. Deigen skal være litt kaldere enn vanlig "bakedeig". Deigen skal være løs når deigen er ferdig eltet.
  • Dekk deigen til med plast eller legg hele deigen i en plastpose.
  • Sett deigen i kjøleskapet for min. 60 minutter.
  • Ta deigen ut av kjøleskapet og kjevl den så tynn som mulig. Helst så tynn som 1 mm.
  • Stikk ut/skjær ut sirkler med diameter på15 cm, eller bruk den utstikkeren du har. Her kan du godt bruke pepperkakeformer (bare fantasien som setter grenser).
  • Stekes på en varm takke eller du kan bruke en tørr og varm stekepanne. Stek dem gyldne på to sider.
  • Legg de ferdigstekte tortillaene i et vått klede og deretter i en tett pose. Da vil de holde seg myke.


Bygg-ringer

Ingredienser:
9 dl vann
720 g hvetemel
280 g sammalt byggmel
2 ts salt
40 g margarin
1 pk tørrgjær
1 ts tørket koiander
1 ts tørket fenikkel
35 g honning
30 g sesamfrø
Sesamfrø til pynt på toppen

Fremgangsmåte:

  • Bland alle ingrediensene sammen til en smidig deig ved å elte deigen i maskin på laveste hastighet i ca. 8 minutter. Pass på at deigen ikke blir for varm. Deigen skal være litt kaldere enn vanlig "bakedeig". Deigen skal være litt løs når deigen er ferdig eltet.
  • Del deigen opp i 30 emner. Trill emnene til pølser (lengde 25 cm) som slås sammen til ringer. Fukt med vann og strø med sesamfrø.
  • Sett ringene på smurt plate eller bakepapir og dekk til med plast.
  • Sett rundstykkene til heving i 50-60 minutter.
  • Stekes i ca. 15 min. midt i ovnen ved 225°C.

Bygg-rundstykker

Ingredienser:
9 dl vann
720 g hvetemel
480 g sammalt byggmel
2 ts salt
40 g margarin
1 pk tørrgjær

Fremgangsmåte:

  • Bland alle ingrediensene sammen til en smidig deig ved å elte deigen i maskin på laveste hastighet i ca. 8 minutter. Pass på at deigen ikke blir for varm. Deigen skal være litt kaldere enn vanlig "bakedeig". Deigen skal være litt løs når deigen er ferdig eltet.
  • Del deigen opp i 30 emner og form dem til rundstykker.
  • Sett rundstykkene på smurt plate eller bakepapir og dekk til med plast.
  • Sett rundstykkene til heving i 50-60 minutter.
  • Stekes i ca. 15 min. midt i ovnen ved 225°C.

Sjokolade Bigotto Norvège


Ingredienser:
2 dl byggryn
5 dl melk eller fløte
50 g sukker
100 g mørk sjokolade
1 ss smør
1 ss honning
1 ts vaniljesukker
3-4 dl frosne blåbær

Fremgangsmåte:

  • Legg byggryn i vann og la det ligge natten over
  • Kok byggrynet i melk eller fløte ca 30 min, avkjøl noe
  • Tilsett sukker, sjokolade, smør, honning og vaniljesukker
  • Rør inn blåbærene
  • Serveres lunken eller kald
Bygg-ringer

Bygg-ringer

Nøffs kokoskuler med bygg Copyright: Nofima

Nøffs kokoskuler med bygg

Myk sjokoladekake Foto: Jarle Nyttingnes
Copyright: Opplysningskontoret for meieriprodukter

Myk sjokoladekake

Bygg-tortilla Copyright: Nofima

Bygg-tortilla

Limesjokoladekake med byggmel Copyright: Opplysningskontoret for egg og hvitt kjøtt

Limesjokoladekake med byggmel

Sjokonøttekjeks Copyright: Nofima

Sjokonøttekjeks

Sjokoladebigotto Copyright: Nofima

Sjokoladebigotto

Gulrotkake med byggmel Copyright: Opplysningskontoret for egg og hvitt kjøtt

Gulrotkake med byggmel

Kontaktperson

  • Einar Risvik

    Seniorforsker

    Tlf: +47 64970181

    Mobil: +47 913 74 880

Les også

Aktuelle saker