Nyhetssak

Hvor ble fiskelukta av?

Oppdrettstorsk inneholder langt mindre av stoffet som utvikles til fiskelukt enn villfanget torsk, viser en ny doktorgrad. I Norge bruker man mengden av dette stoffet for å avgjøre hvor fersk fisken er.

Villtorsken er kjent for å ha et høyt innhold av trimetylamin oksid, som under lagring omdannes til fiskelukt (trimetylamin).

Undersøkelsene viser at oppdrettstorsk har et betydelig lavere innhold, trolig på grunn av maten den spiser.

- Derfor kan ikke dette brukes som kvalitetsmål for fersk oppdrettstorsk, slik det brukes for vill torsk, sier forsker Hilde Herland ved Nofima Marin.

11. desember 2009 forsvarte hun doktorgraden ved Universitetet i Tromsø.

Filetkvalitet

Det finnes begrenset informasjon om kvaliteten på produkter fra oppdrettstorsk.

Hilde Herland ønsket å undersøke hva som skjer med filetkvaliteten når fisken lagres i is, og undersøke om det var forskjeller mellom oppdrettet og vill torsk.

Resultatet viser at at bakterieveksten var betydelig lavere i fileten fra oppdretttorsk. Antall spesifikke forringelsesbakterier var også lavere og ble ofte ikke påvist.

– Det tilsier at ferske produkter av oppdrettstorsk kan ha lengre holdbarhet enn vill torsk, og dette er noe man bør undersøke videre, sier Herland.

Varierer med sesongene

Kvaliteten på oppdrettstorsk varierte også med sesongene, slik som med vill torsk. På slutten av våren og om sommeren var kvaliteten redusert.

Det er vanlig å tilsette mineraler og spormetaller i torskefôr. Denne undersøkelsen viser at dette hverken påvirker vekst eller kvalitet. Saltfisk fra oppdrettstorsk fikk imidlertid gul misfarging, noe som reduserte kvaliteten.

Hilde Herland har arbeidet som forsker i Nofima Marin siden 1999. Hun jobber med analysemetoder og filetkvalitet på oppdrettsfisk.

Hun er utdannet sivilingeniør fra Norges tekniske høgskole.

Oppdrettstorsk inneholder langt mindre av stoffet som utvikles til fiskelukt enn villfanget torsk, viser en ny doktorgrad. Foto: Frank Gregersen
Copyright: Nofima

Oppdrettstorsk inneholder langt mindre av stoffet som utvikles til fiskelukt enn villfanget torsk, viser en ny doktorgrad.