Nyhetssak

Vil du spise ukegammel fisk?

De fleste av oss kjøper ikke ferskfisk som ble fanget for mer enn tre dager siden. Men hvis vi ikke kjenner fangstdatoen, glefser vi fisken i oss selv om den er langt eldre.

Nofima-forsker Jens Østli, og kollegaene, inviterte over 400 fiskekunder i supermarkeder til å svare på hvor gammel fisk som ikke hadde vært nedfryst kunne være før de sluttet å kjøpe den.

For eksempel, hvis fiskestykket var skåret fra en fisk som var dratt opp i båten på en lørdag – ville kundene da kjøpe det den påfølgende mandagen? Eller onsdagen? Eller helgen etter?

Bare 15 prosent ville kjøpe fisk som var mer enn fire dager gammel. Men så lot Nofimaforskerne 300 fiskekunder i Hamar, Stavanger og Tromsø smake på seks tilberedte torskebiter med ulik fangstdato.

Da syntes flertallet at fisk helt opp til 13 dager etter fangstdagen smakte så godt at de ville ha kjøpt den. Selv 15 dager etter fangstdatoen, sa 30 prosent av kundene at de ville ha kjøpt fisken, men der sa det altså stopp for de fleste.

Les hele saken på forskning.no

Forskerne inviterte over 400 fiskekunder i supermarkeder til å svare på hvor gammel fisk som ikke hadde vært nedfryst kunne være før de sluttet å kjøpe den. Foto: Frank Gregersen
Copyright: Nofima

Forskerne inviterte over 400 fiskekunder i supermarkeder til å svare på hvor gammel fisk som ikke hadde vært nedfryst kunne være før de sluttet å kjøpe den.