Prosjekt

Bruk av overskotstomat til å lage sunne produkt med høgt innhald av lykopen

Nøkkeldata

Startdato 1. januar 2012
Sluttdato 31. desember 2013
I samarbeid med Prosjektet ledes av Agnar Apeland v/Rennesøy Tomat- og Fruktpakkeri. Ryfylkesmak deltar også i samarbeidet

Norske, ferske tomater er kjent for sin gode kvalitet med tanke på smak og næringsinnhold. Produksjonen av disse er kostbar, og de har derfor tradisjonelt vært lite benyttet som råvare til prosesserte produkter.

Imidlertid er det tidvis overproduksjon av tomater i Norge, og en andel av produksjonen er uegnet som salg for fersk-konsum (feil farge, form, modningsgrad, skader osv). Det vil derfor være fordelaktig å utvikle prosessteknologi for å utnytte denne ressursen. Forbrukere etterspør i økende grad naturlig næringsrike og helsebringende produkter produsert uten bruk av genmodifisering eller tilsetningsstoffer og sprøytemidler.

Det vil derfor være stort potensiale for å utvikle et høgkostprodukt basert på den delen av tomatproduksjonen som ikke går til fersk-konsum. Det viser seg at betalingsviljen blant moderne forbrukere er høg for produkter med dokumentert helsefremmende effekt.

Lykopen er det beste salgsargumentet man har når det gjelder tomat og helse, mye grunnet dets dokumenterte effekter i forbindelse med ulike kreftformer og hjerte- karsykdommer.

Målsetningen er at det skal utvikles et tomatbasert produkt med dokumentert høgt næringsinnhold og forbindelser som er gunstige for helsen.

Dersom dette produktet kan baseres på overskudds-/og sekunda kvalitet tomat har man en mulighet til å utnytte lavt prioriterte råvarer til å lage et eksklusivt produkt. Dette i seg selv vil innebære en direkte verdiskapning for tomatprodusenter og tomatnæringen i sin helhet.

None Foto: Colel Photo
Copyright: © ColelPhoto

Kontaktperson

  • Trond Løvdal

    Forsker

    Tlf: +47 51 84 46 80

    Mobil: +47 913 12 335

Finansiert av

Kontaktperson

Finansiert av