Prosjekt

Mot bærekraftig lakseoppdrett - Laks som en nettoprodusent av marint omega-3

Laks som nettoprodusent av omega-3

Nøkkeldata

Startdato 1. januar 2011
Sluttdato 31. desember 2013
Finansiert av Norges forskningsråd - HAVBRUK
I samarbeid med Universitetet for miljø- og biovitenskap, Sveriges landbruksuniversitet, SalmoBreed AS og BioMar AS

Det spesielle med dette prosjektet er at vi kombinerer genetisk informasjon fra Atlantisk laks, med en sammensetning av nøye utvalgte lipidkilder. Dette kan bidra til å øke laksens kapasitet til å produsere EPA og DHA. Målet er å gjøre oppdrettslaksen til en nettoprodusent av de sunne omega-3 fettsyrene.

Fish from aquaculture is an important source for n-3 fatty acids (FAs), EPA and DHA, for humans. Traditionally, fish oils (FOs) are used in salmonid feeds. FO's are becoming a limited resource, and aquaculture is clearly not capable of developing in a sustainable manner without new solutions.

FO is replaced with plant oils in fish diets, causing reduced level of EPA and DHA in fish muscle. It is important to maximise the innate ability of fish to synthesise the long chain n-3 FAs EPA and DHA from 18:3n-3 in order to preserve the lipid quality of the fish as human food and for sustainable utilization of feed resources.

The unique aspect of this project is to combine genetic information of the fish, with a careful selection and combination of lipid sources, to improve capacity for EPA and DHA production in Atlantic salmon, making this species a net producer of the healthy n-3 FAs.

Selection of oils and fish will be based on genetic information regarding ability to perform the conversion from ALA to EPA and DHA. We will clone and genetically and functionally characterise the delta-5 and delta-6 desaturases in Atlantic salmon and rainbow trout. Based on these data we will screen for the chosen desaturase gene in salmon families from a commercial breeding program, and select families with high and low expression of the selected desaturase, for the feeding experiment. The same families will be used for QTL-mapping.

Simultaneously we will supplement different ratios of FAs in the culture media of hepatocytes, to find the ratios of FAs that give the highest stimulation of desaturase gene expression and highest output of n-3 HUFA production.

Based on these results we will select oils and design oil mixes to be tested in the feeding trial, to study deposition of n-3 FAs. Fish from the feeding trial will be used for analyses of genetic predisposition in the ability to convert ALA to EPA and DHA, and to study effects on fish health and welfare.

Forskere vil undersøke om nivået av omega-3 i laksen vi spiser, bestemmes av en kombinasjon av laksens gener og fôret den spiser. Foto: Kjell Merok

Forskere vil undersøke om nivået av omega-3 i laksen vi spiser, bestemmes av en kombinasjon av laksens gener og fôret den spiser.

Aktuelle saker

  • Laksens gener kan gi mer omega-3

    8. februar 2011

    Det blir mindre omega-3 i fileten når laksen fôres med plantefôr. Men forskere vet at laksen har en viss kapasitet til å selv omdanne omega-3 fettsyrer fra planteolje til marint omega-3. Nå skal de få drahjelp fra fiskens gener til å øke denne kapasiteten.